Zrození života – počátek

Úplný počátek snad nemusím rozebírat…Ferdíka jste viděli v jednom z předchozích příspěvků :-) Anička se rozhodla do toho praštit dřív. Zhruba od poloviny února jsme sbírali její časně ráno snesená vejce a vyměňovali za sádrová, neboť zatím máme pro kachničky ubytovnu bez vytápění a teploty k ránu padaly pod nulu, tudíž by zárodky zmrzly. Takže ty pravá jsme schraňovali v teple. Informace průběžně sháníme na internetu, ale i v terénu :-) Zhruba počátkem března se přidala se snůškou i Hanička.

Minulý víkend jsme u Aničky zpozorovali, že už se snůškou končí a tak jsme zariskovali a v neděli ráno jsme ji vrátili její poklady. Je jich 14. Obložila je peřinkou s prachového peří a zahřívá je. Hanička pilně plní hnízdo.  Nevíme co další dny přinesou, ale ať už je to cokoli, je úžasné být toho svědkem.

Ve fotogalerii se seznámíte nejprve s  Aničkou a posléze s Haničkou :-).

Brambory

Kdo se rozhodl zpestřit si jídelníček bramborami bez chemie, má nejvyšší čas zakoupit si sadbu a dát ji naklíčit. To znamená rozložit hlízy do bedýnek do světlé nevytápěné místnosti, kde ale nehrozí promrznutí. Stejně tak postupujeme se sadbou zakoupenou na podzim. U ní je dobré větší klíčky vylomit, protože přerostlé, jež často do poloviny dubna zvládnou i 20 cm, komplikují výsadbu. Lámou se a kromě toho vám pak rostlinky vykukují i po stranách hrůbků, což je nežádoucí pro okopávání. Nemusíte mít obavy, hlízy pustí nové a budou krátké a pevné.  Naše rodinná tradice doporučuje provést tento úkon právě 8. března. Klíčky budou mít v době výsadby optimální délku a datum se dobře pamatuje ..tedy to platí spíše pro nás, dříve narozené :-). Brambory se samozřejmě dají sázet i nenaklíčené, ale to si trochu počkáte, než se zazelenají na vrcholu hrůbku.

Dále je příhodná doba pro předpěstování paprik a rajčat pro venkovní výsadbu, tedy až po ledových mužích a do venkovního pařeniště můžete vysévat ředkvičky, ranné saláty a kedlubny.

Metamorfóza přadena

Odvíječ a navíječ příze – poklady, které objevil manžel na Aukru a které jsou jen o 5 let mladší než já :-) …to jsem zjistila, že k nám dorazily i s originálním účtem v originálním balení  –  dva úžasná udělátka, o kterých jsem mluvila v předešlém příspěvku. Díky nim se přadeno poslušně svine do úhledného klubíčka, ikdyž povšechně známé klubíčko rozhodně  nepřipomíná – má válcový tvar a křížové vinutí.  To znamená, že když z něj pletu, nemusím klubko nahánět po obýváku, poslušně sedí u nohy, jako pejsek,  protože vlna se odvíjí z jeho středu.

Motovidlo

Dnes mi do sbírky řemeslných potřeb na zpracování ovčí vlny přibyl nový originální kousek zhotovený mou drahou polovičkou….zlaté české, resp. slezské ručičky :-). V dětství jsme občas slýchávali “ ty jsi ale motovidlo“, ale málo kdo ví, jak vlastně vypadá a k čemu se používá. Je to šikovná věcička k vytvoření přadena z vlny seskané na kolovrátku. Takovéto  přadeno lze pak jednoduše vyprat a nebo se může dále barvit, což by v klubíčku nešlo. Takže vlna se vypere, usuší a pak teprve motá do klubíčka. K tomu jsou potřebná další zajímavá udělátka, ale o nich příště. Premiérové přadeno momentálně odpočívá v teplé vodní lázni se šamponem na vlasy.

Česnek z minulého roku

Máte-li doma česnek z loňska, je dobré ho zpracovat, protože v tomto období začíná klíčit a velmi rychle se znehodnotí. Nejjednodušší je česnek rozebrat na stroužky, oloupat a zamrazit v mikrotenových sáčcích. Snadno se potom odebírá požadované množství, nechá se jen chvilku povolit a používá se jako čerstvý. Nebo je možné česnek umlít na masomlýnku, smíchat se solí – na 1kg mleté hmoty 70 dkg soli – a uskladnit v zavíčkovaných sklenicích ve spodu lednice. Takto vydrží i 1 rok, mám to vyzkoušeno. Jedinou nevýhodou je, že když ho přidáváte do pokrmů, musíte počítat s tím, že solí.

Přesazení celeru

Když se na rostlinkách objeví první pravý lístek, je čas je přesadit. Do sadbovačů si namíchám substrát pro výsev a klasický zahradnický a celery sázím až po děložní lístky. Je třeba dávat pozor, protože rostlinky jsou křehké. Další přesazování, asi tak za měsíc, už je mnohem jednodušší, celery mají už kořenové baly.

Sovy a sníh

Opět musím smeknout před vynikajícími pozorovacími schopnostmi našich předků. Jedna stará lidová moudrost totiž praví, že houkají-li sovy v zimě, ohlašují příchod sněhové nadílky. Zrovna včera brzo ráno jsem zaslechla tohoto fešáka. V naší oblasti se totiž vyskytuje docela hojně. No a dnes jsme se probudili pod sněhovou peřinou. A vzhledem k  tomu, že přesně to samé se událo minulý týden, a nevšimla jsem si toho jenom já, tak něco na tom bude :-). Mimochodem v hlasovém projevu puštíka je cosi magického a zejména volání samičky je v lidových pověrách spojeno se světem na “ druhém břehu“.

Ředkvičky, saláty a papriky

Dnešní slunečné a na konec února nezvykle teplé počasí mně vytáhlo ven do zahrady. Uschlý maliník volal po ostříhání a prohřátá půda ve skleníku byla ideální pro výsev ředkvičky, ranného salátu a kedluben. Rostlinky lépe vzcházejí, když je po dobrém zalití překryjete ještě netkanou textílií. Pak už jenom občas zalít odstátou vodou a čekat :-)…rychlost růstu záleží na venkovních teplotách.

Kdo má skleník, může už začít s předpěstováním paprik. Pro venkovní výsadbu, tedy až po ledových mužích, stačí vysévat až v polovině března, aby sazenice zbytečně nepřerostly. Pro klíčení paprik je důležitá teplota okolo 25 st., při nižších teplotách špatně vzchází nebo může i shnít. Z odrůd se mi osvědčily GRANOVA nebo RUBINOVA – hrubomasé, červené a ze žlutých jsou chutné odrůdy AMY, CITRINA nebo PCR. Nepěstuji F1., protože z nich si nemůžete nechat semínka.

Staňte se ptačím detektivem

Konec února je ideálním obdobím pro pozorování ptáků. Je jich kolem našich obydlí velké množství a jsou dobře vidět, neboť nejsou maskovaní bujnou vegetací.  A zrovna se rozjíždí jejich koncertní turné. Překvapte své blízké tím, že identifikujete zpěváčka podle hlasu. Nejen že zabodujete, ale i vaše duše bude jásat, neboť zaposlouchat se, třeba cestou do práce, do ptačího trylkování, je hojivým balzámem. Pro mně je hvězdou číslo jedna  bezesporu drozd brávník. Jeho hlaholení se brzo ráno nebo k večeru rozléhá široko daleko. Když ho uslyšíte, dobře se rozhlédněte kolem, určitě sedí na špici nejvyššího stromu. Také kosi začínají z namlouváním a trylkují ostošest. Po stromech v zahradách a parcích poskakuje celá rodina sýkorek a koňadra neúnavně ohlašuje příchod jara svým příjde..příjde…příjde. Na okapech a v živých plotech štěbetají vrabčáci a svým charakteristickým zpěvem se ozývá i malý akrobat brhlík. Akrobat proto, že ho často můžete vidět, jak si to sype po kmeni stromu hlavou dolů. Častým hostem krmítek je také pěnkava, ta svůj pěvecký maraton končí až někdy v parném létě. A když budete mít štěstí, můžete spatřit i nádherně zbarvenou žlunu, jejíž teritoriální volání bezpečně poznáte už po prvním poslechu. Nepatří sice mezi pěvce, ale ozývá se docela často. To je samozřejmě jenom malý výčet našich opeřených sousedů. Kdo kouzlu ptačího zpěvu propadne tak jako já, bude chtít poznat všechny :-) Postačí se občas zaposlouchat do nahrávek českého rozhlasu a pak už jenom trénovat v praxi.

 

Karamelové bezlepkové řezy a opět něco RAW

Karamelové řezy

Korpus:

  • 7 vajec
  • 28 dkg cukr krupice
  • 24 dkg mletých vlašských ořechů
  • 4 dkg kakaa holandského typu

Krém:

  • 2 másla
  • 2 karamelová Salka
  • 60 g bio kukuřičného škrobu
  • 0,5 l mléka

Dále:

  • dva balíčky bezlepkových piškotů, rum, čokoládu s vysokým podílem kakaa a 5dkg másla na polevu, kompotované meruňky, sladkou silnou kávu na namočení piškotů

Vejce vyšlehám s cukrem do pěny, přidám ořechy smíchané s kakaem a na papírem vyloženém plechu peču na 180 st. cca 15 min. Po vychladnutí plát překlopím na druhý plech a sundám papír. Změklá másla vyšlehám se salky a s vychladlým kukuřičným škrobem. Pokud je krém příliš hustý, je možno přidat trochu horkého rumu a krém povolí. Piškoty namáčím krátce v kávovém sirupu a pokladu jimi celý korpus. Poté hojně pokropím rumem – asi 150 ml. Do mezer mezi piškoty naskládám nakrájené meruňky a nakonec příjde karamelový krém, který ozdobbím rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Raw makový koláč s červenou řepou

Korpus:
1 a půl hrnku vlašáků (namočené)
1 hrnek datlí (namočené)
půl hrnku pohanky (naklíčená)
vločky (rozmixované) – od oka, podle konzistence těsta

Náplň:
1 nebo 2 menší červené řepy
100g mletého máku (drť z makového mléka)
2 lžíce medu
kokosový olej (3-4 lžíce)
kakao (lžíce)
3 lžíce chia
makové mléko – od oka

Poleva:
půl hrnku ostružin
půl hrnku borůvek
1 lžíce psyllia
guarová guma (nemusí být)
chilli

Zdobení:
kakové máslo (nastouhané)
skořice
dýňová semínka
goji
kešu

Dýňové muffiny

Korpus:
hrnek vlašáků (namočené)
hrnek vloček
2 lžíce karobu
3 lžíce sladidla – med , agave sirup
voda dle konzistence

Náplň:
1 máslová dýně
plechovka kokosové smetany
2 hrnky rybízu a angreštu
2 banány
2 špetky chilli
lžíce kakaa
půl hrnku chia
půl lžičky stévie
ještě sladila, když je málo

Až se jaro zeptá :-)

Kdo si chce v létě pochutnat na šťavnatých řapících nebo na podzim na křupavých bulvách celeru, má nejvyšší čas začít s jeho předpěstováním. Výsev provádím koncem ledna nebo začátkem února do minipařeniště. Substrát pro výsev nechám aspoň dva dny ohřát na pokojovou teplotu, dobře provlhčím a  vysévám velmi mělce. Pařeniště mám na okenním parapetu, pravidelně rosím a při silném slunečním svitu větrám. Jednotlivé vyseté druhy si dobře označím, protože spoléhat na to, že si vzpomenu, kde co je, se mi už několikrát nevyplatilo. Předpěstovávám celer naťový, bulvový a řapíkatý. Vzešlé rostlinky se pak ještě několikrát přesazují, něž jsou z nich otužilé sazenice k výsadbě.

Z ovečky na hlavu a kolem krku

Na chovu shetlandek mě fascinuje to, že člověk prakticky zabije několik much jednou ranou :-). Krásně vypasou pozemek, potlačují přirozenou sukcesi, protože žádná náletová dřevina či keř nemají šanci na přežití, pastvinu provzdušňují a hnojí, je možné zužitkovat i jejich mléko a samozřejmě i maso, které je podobné zvěřině. A hlavně poskytují prvotřídní materiál pro stoprocentně přírodní výrobu oděvů. Stříháme na jaře po obahnění a do zimy jim naroste nová minimálně 10 cm dlouhá, takže ikdyž je dnes -13, promenádují se ve sněhu.

Proces zpracování rouna není složitý, ale časově docela náročný. Stojí to však za tu námahu, protože čepice, šály a nákrčníky krásně hřejí a nekoušou.

Ferda objevil soka :-)

Nedávno mou pozornost upoutal podivný zvuk. Jako kdyby někdo klepal na prosklené dveře na terasu..hm..tedy budoucí terasu. Ale nebylo to normální klepání, znělo docela nepravidelně. Vstala jsem od stolu a už jsem byla v obraze :-). Ferda s holkama na pravidelné procházce dorazil až ke vchodu na zahradu, vylezl po schodech a s překvapením zjistil, že na něj kouká konkurent. Pohyboval se úplně stejně, stejně ježil chocholku a předváděl zastrašující tanec. To Ferdu vyprovokovalo k útoku a snažil se intenzivně zobákem uštědřit protivníkovi rány. To bylo to klepání, které mě vyrušilo. Honem jsem běžela pro fotoaparát, ale nemusela jsem spěchat, páč Ferdíkovi se zápasení očividně líbilo a vydržel v této činnosti více jak čtvrt hodiny.

Je libo zákusek?

Jsem toho názoru, že když hřešit, tak jen s dobrotami z prvotřídních ingrediencí. Proto při pečení zákusků nepoužívám žádné náhražky ani polotovary, ale jen poctivé suroviny. Začíná plesová sezóna a ke každému venkovskému plesu neodmyslitelně patří i bufet z nejrůznějšími dobrotami sladkými i slanými. Nabízím osvědčené recepty, které zaručeně nezklamou.

Rovněž dcera nezahálí a zkouší nejrůznější nové raw mňamky.

Upozornění na nové komentáře

Nyní si můžete aktivovat upozornění na nové komentáře.
Můžete si zvolit zda chcete být upozorňování na všechny komentáře k příspěvku anebo pouze na odpovědi na své komentáře.
Samozřejmostí je také možnost nastavit upozornění vůbec neodebírat.

Lidová moudra

Lidová moudrost a tvořivost mě nikdy nepřestane fascinovat. Z každého zvyku, tradice a rukodělné výroby tehdejší doby čiší úcta ke krajině, v níž lidé žili a sepjetí s přírodními rytmy. To jsou hodnoty, které v dnešní společnosti velmi postrádám. Podělte se o své zkušenosti na nové stránce zde.

Od Lucie do Vilije (Vánoc)

Babička vždycky říkávala, že podle počasí v  prosinci, přesněji od 13.12. do 24.12., lze předpovědět jaký bude celý další rok. Postupně jeden den v tomto období odpovídá jednomu měsíci v roce. Tak to vyzkoušíme:-) Příspěvek bude postupně aktualizován.

  • 13. 12. – velká oblačnost, bez mrazu, teplota do 7 st., navečer mrholení – leden
  • 14. 12. – oblačno až polojasno, bez mrazu, teplota 5-7 st., bez deště – únor
  • 15. 12. – oblačno až zataženo, neprší, nemrzne, teploty do 7 st. – březen
  • 16.12. – ráno inverze, nemrzne, mrholí, odpoledne jasno, 7 st. – duben
  • 17.12. – ráno jasno, 2 st., větrno, odpoledne oblačno až zataženo, mrholení – květen
  • 18.12. – mrholení, 2-7 st., větrno, odpoledne oblačno, navečer mrholí – červen
  • 19.12. – ráno zataženo 5 st., dopoledne projasnění, mlhy, pak jasno, vítr – červenec
  • 20.12. – ráno polojasno, 3-5 st., mlhy, pak po celý den jasno, větrno – srpen
  • 21.12. – ráno jasno, 3-5 st., silný jižní vítr, navečer slabý déšť – září
  • 22.12. – dopoledne polojasno, 3-7 st., navečer mrholení – říjen
  • 23.12. – celý den jasno, 3-7 st. – listopad
  • 24.12. – celý den jasno, 1,5-7st. – prosinec

Suma sumárum to vypadá, že ten letošní rok bude velice podobný tomu loňskému – tedy teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný. Tak jenom doufám, že co se týče srážek, se předpověď nevyplní :-)

Raw meruňkový koláč

Podle některých zdrojů je pro výživu člověka nejcennější tzv. živá strava – raw, tedy připravená z tepelně neupravených potravin, jež obsahuje velké množství živin, enzymů a antioxidantů, které se varem ničí. Zahrnuje celou škálu ovoce, zeleniny, oříšků, semínek, netradičních obilovin, travin ,luštěnin a jedlých bylin. Je dovoleno např. i sušení, ale pouze do 40 st. Zde je recept na živý koláč.