Zelenina a ovoce na talíři

Hrachová polévka z Hokaidó

Namočím si žlutý hrášek a rozvařím ho do měkka se snítkami saturejky. Ty pak vyndám. Na sádle nebo oleji zpěním cibulku, přidám nakrájený česnek dle chuti, krátce orestuji a přidám omytou a na kostičky nakrájenou neoloupanou dýni. Podleji trochou vody a dusím cca 30 min. Nakonec smíchám hrášek s dýní a umixuji tyčovým mixerem. Dýně polévku  zahustí a dodá ji krásnou barvu a karoteny. Na talíři zdobím pórkem a květy lichořeřišnice. Pro chlapy samozřejmě trochu uzeniny :-).

Bramboro – Hokaidová kaše

Vynikající samotná, jen s čerstvým zeleninovým salátem, nebo jako příloha k masu.

Brambory a dýně v poměru 2:1

Brambory uvařím v osolené vodě. Vydlabanou dýni nakrájím i se slupkou na kostičky, na oleji zpěním najemno nakrájenou cibulku, přidám prolisovaný česnek – asi 4 stroužky, krátce orestuji a přidám dýni, trochu soli a malounko podleji vodou a dusím za občasné kontroly doměkka. Uvařené brambory rozšťouchám, rozdušenou dýni rozmixuji a vše vyšlehám dohladka s kousky másla.

Těstoviny se zelím

Na oleji zpěním cibulku, po chvíli krátce orestuji 4 najemno nakrájené stroužky česneku a přidám na nudličky nakrájené bílé zelí, osolím, opepřím, trochu drceného kmínu, podleji trochu vodou a dusím asi 30 min. pod pokličkou. Ke konci pokličku sundám a nechám odpařit vodu. Uvařené těstoviny – nejlépe vaječná vřetena – smíchám se zelím.

Zelný nákyp

  • 6 větších syrových brambor
  • 1/2 menší hlávky zelí
  • pórek
  • 3 různobarevné papriky
  • česnek, sůl, majoránka, pepř, cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 150g eidamu

Brambory nastrouhám na hrubším struhadle, zelí, papriky a pórek nakrájím na větší proužky, přidám koření a sůl dle chuti, cibulku orestovanou na sádle a nahrubo nastrouhaný eidam, vše dobře promíchám a v přiklopené zapékací nádobě vložím do trouby předehřáté na 180 st. na 35 minut. Poté odklopím a ještě 10 min. zapékám dozlatova. Vhodnou přílohou je čerstvý zeleninový salát nebo kvašáky.

Maskovaná brokolice

  • čerstvá brokolice
  • 400g čerstvých žampionů
  • 150 g Nivy
  • 3 lžíce másla
  • cibule, sůl, kmín
  • vaječná vřetena

Očištěné žampiony nakrájím na plátky, najemno nakrájenou cibulku nechám zesklovatět na másle, přidám žampiony, trochu kmínu, sůl, podleji vodou a dusím cca 20 min. Mezi tím si uvařím těstoviny a očistím a rozeberu brokolici na růžičky, nachystám do pařáku. K hotovým žampionům přileji ještě trochu vody, podle toho, kolik potřebuji omáčky, nastouhám Nivu, zahustím záklechtkou z hladké mouky a provařím. Nakonec jemně opepřím. Těsně před podáváním uvařím bokolici v páře – jen asi 6-8 min., aby zůstala krásně zelená a křupavá. Do hlubokého talíře vložím těstoviny, pokladu brokolicí a tu schovám pod vrstvou sýrovo – žampionové omáčky.

Pečené brambory

Je to jednoduchý lehký oběd…to když mě zrovna nic nenapadá:-), ale je fakt dobrý.

Množství brambor se odvíjí od počtu strávníků, ale tak aby se vešly na plech. Syrové brambory oloupu, nakrájím na půlky nebo čtvrtky podle jejich velikosti a v míse promíchám s olejem, drceným kmínem – tím nešetřím a pepřem. Nesolím, aby nepustily vodu. Nakrájené brambory rozložím na plech vyložený pečícím papírem a peču na 200 st. asi 45 min., při tom alespoň 2x promíchám. Ke konci pečení ještě přidám 6 stroužků česneku rozetřených s trochou oleje. Česnek přidávám nakonec, aby nezhořkl. Podávám s kvašáky, nebo kysaným zelím, solíme až na talíři.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..