Možná se ještě u někoho na zahradě najdou poslední plody černé jeřabiny. Můžete je nechat kosům, nebo si z nich udělat chuťově zajímavý likér.
Do třílitrové lahve nasypeme stopek zbavené a opláchnuté arónie, zároveň prosypáváme krupicovým cukrem…1kg. Necháme 3 dny na teplém místě, aby pustily šťávu, promícháme a zalejeme žitnou nebo rumem až po okraj, tedy cca 1l. Při pokojové teplotě ponecháme alespoň 2 měsíce uležet.
Jediná nevýhoda oproti višním v rumu je ta, že arónie nejsou moc dobré k následné přímé konzumaci, ale bylo mi líto je hned vyhodit a tak jsem zase experimentovala a využila fígl mé kamarádky. Ta scezené višně zaleje ještě bílým vínem a nechá nějakou dobu uležet a vznikne skvělé portské. Jeřabiny jsem nahrubo rozmixovala a zalila Pálavou. Po 5 dnech v lednici dostalo víno nejen zajímavou barvu, ale i chuť.