Kváskový chléb

Vždy mě lákalo upéct doma kváskový chlebík. Jenomže mi to připadalo moc složité a hlavně se mi nechtělo dělat kvásek. Když  jsem před dvěma roky při jedné pracovní návštěvě dostala kvásek i s receptem a praktickými radami, byla jsem šťastná jako blecha. Hned další den jsem se pustila do pečení… a od té doby chleba nekupujeme. Jen výjimečně, to když zapomenu večer dát oživit kvásek.

můj první kváskový chléb

Recept je velice jednoduchý a experimentovat můžete jak s moukami, tak s přísadami, fantazii a chuti se meze nekladou. Nenechte se odradit relativně dlouhou dobou přípravy. Když vychytáte mouchy, reálný čas manuální práce se scvrkne na půl hodiny plus padesát minut pečení v troubě.

Kvásek si buď vyrobíte nebo využijete kváskovou mapu.

Postup

Večer nakrmím kvásek. Smíchám 200g žitné mouky a 200ml vlažné vody a přidám kvásek z lednice. Dobře promíchám a mísu uzavřu víkem, nebo celofánem.  Potřebuje 12-16 hodin, aby vzešel. Ráno zadělám těsto. Do mísy vsypu 300g žitné mouky, 200g špaldové celozrné a 300g hladké – tedy 800g celkem, poměry  jakož i druhy můžete libovolně měnit, přičemž chlebík bude pokaždé trochu jiný. Přidám 4 rovné lžičky soli, drcený kmín a všechny ingredience promíchám.

probuzený kvásek

Ze vzešlého kvásku odeberu cca 3 pol. lžíce do sklenice s uzávěrem, ale nezavírám těsně, a uložím do lednice. Pak přidám 550ml vlažné vody a rukou promíchám. Poté přileju do mísy s moukou a promíchám vařečkou. Těsto se dost lepí. Když se vše spojí, přidám 3 pol. lžíce slunečnicového oleje a ještě promíchám… to už jde líp. Mísu uzavřu a nechám kynout 3 hodiny. Někdy na něj zapomenu a pak je hrnečku vař :-)

těsto se docela lepí

Po 3 hodinách vyklopím na pomoučněný vál, rozdělím napůl a dobře prohnětu. Vytvaruji šišky a buď upeču jen tak volně na pečícím papíru, trochu se roztečou, anebo je vložím do forem na biskupský chlebíček. Dno vyložím pečícím papírem a přikryju utěrkou. Následuje druhé kynutí cca 2-3 hodiny. Záleží na složení mouky a teplotě v kuchyni. Měl by zdvojnásobit svůj objem. Časem to odhadnete. Když ho dáte do trouby zavčas, tak podélně praskne, když překyne, tak při pečení trochu spadne. Ani jedno ani druhé ale nemá vliv na chuť :-).

Troubu předehřeju na 200 st. a peču 40 min., poté uberu na 180 st. a po dalších 10 min. vytáhnu. Když ho otočíte a zaklepete na kůrku, mělo by to znít dutě. Rychle pomažu jen studenou vodou a dám vychladit na rošt. Do večera nechávám chlebíky vydýchat a až potom je šoupnu do chlebníku. Čerstvě upečený se krájí špatně, ale je nejlepší :-).

Vychytávky:

  • při práci s kváskem používám sklo, plast a dřevo – kovy mu prý vadí :-)
  • přidáním trochy vody navíc bude po upečení kypřejší, ale hůře se s těstem pracuje
  • pro zpestření můžete přidat slunečnicová a dýňová semínka, či vlašské ořechy
  • všechno nádobí zamazané kváskem rychle umyjte, jinak zaschne a vůbec se mu nechce dolů :-)

A to hlavní. Počítejte s tím, že s kváskem vám přibyde jeden domácí mazlíček. Když se mu nebudete věnovat, tak umře :-)… to znamená, pokud nebudete alespoň 1x týdně péct, musíte kvásek alespoň max. co osm dnů oživit. Najdete – li ve sklenici místo těstíčka tekoucí bláto, bude třeba se poohlédnout po novém. Pečení zdar.

 

3 komentáře u „Kváskový chléb

  1. Zdravím do přírodní, krásné, poctivé, inspirativní zahrady.. Chtěla jsem se zeptat, která žitná mouka se Vám nejlépe osvědčila a kde ji kupujete? Jinak stránky máte nádherné plné cenných rad a nekonečné inspirace, jste úžasní ;)

    1. Zdravím:-), žitnou mouku používám ..Mlýny Voženílek..tmavá chlebová…v prodejnách Tesco…a pak v prodejnách zdravé výživy…kobinuji se špaldovou..ta je vynikajicí, ječnou, pohankovou..na křečové žíly, celozrné, a přidávám semínka slunečnic a dýní nebo vlašáků, kvásek jsem dělala …omylem:-) i z hladké mouky..má podobně zelený obal jako žitná:-) a vzešel krásně a chlebíku to vůbec nevadilo, opravdu se nebát a popustit uzdu fantazii…každý chlebík bude jiný… ale bude Váš:-) a za tu námahu to opravdu stojí. PS: když ho hnětu na válu…možná jsem praštěná:-D… ale vnímám spojení s přírodou a jejími rytmy. Ať se daří:-)

      1. Děkuji za vyčerpávající odpověď i za povzbuzení ;) manžel ma výborného kolegu v práci, co má moc šikovnou ženu i kvásek, tak je zkusim o trochu kvásku poprosit a třeba se už chleba povede.. Jinak zkoušela jsem dávat i mouku z pohanky od Šmajstrly, koupenou přímou u nich ve mlýně ve Frenštátě p.R., ale asi ji bylo moc, protože chleba byl samá pohanka a vůbec nenakynul – holt se to musí i s tím experimentováním umět.. ;)

Napsat komentář: Magika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..